fbpx

Investițiile în terenuri – Cum să alegi terenul potrivit?

Investițiile în terenuri Bistrița-Năsăud

De cele mai multe ori când vine vorba de investițiile imobiliare, majoritatea oamenilor se gândesc la achiziționarea de apartamente, case sau spații comerciale, nu și la terenuri. Mulți oameni cred, că cele mai bune investiții imobiliare sunt imobilele construite, iar din această convingere puternică nici nu se gândesc la cumpărarea de terenuri intravilane sau extravilane.

 

Însă, tendințele arată că există o adevărată oportunitate în investițiile în terenuri.

 

În primul rând, valoarea terenurilor nu se degradează în timp. Fiind ele intravilane în zone foarte avantajoase, sau extravilane în zone mai îndepărtate dar cu un potențial imens de dezvoltare în viitor, valoarea lor nu se depreciază odată cu trecerea timpului.

 

Bineînțeles că terenurile intravilane prezintă un avantaj din pricina faptului că sunt mult mai atrăgătoare pentru mari dezvoltatori imobiliari. Așadar cine își permite să cumpere o parcelă de intravilan într-un oraș în plină dezvoltare, să o facă, se merită.

 

Pe lângă aceasta, terenurile nu necesită nici costuri mari de întreținere, cum ar fi în cazul apartamentelor, caselor. În cazul terenurilor nu vei avea cheltuieli suplimentare, anuale.

 

În al doilea rând, investițiile în terenuri prezintă randamente ridicate pe termen lung. Aproape întotdeauna, indiferent de circumstanțe – criză economică, criză sanitară, război – valoarea terenurilor crește.

Trebuie menționat că randamentul ascendent este caracteristic și terenurilor extravilane de la periferia orașelor și comunelor mari, deoarece tot mai mulți oameni caută să se retragă în zone mai puțin aglomerate și mai apropiate de natură.

 

Specialiștii spun că terenurile pot genera randamente semnificative în termen de 5-10 ani.

 

Majoritatea investitorilor în terenuri, cumpără parcele pe care le mențin apoi o perioadă lungă de timp, din această cauză este important să găsești terenul potrivit. În ceea ce urmează, îți prezint cum să alegi responsabil un teren intravilan.

 

Înainte de toate, un prim pas ar fi să alegi zona de interes: orașul/comuna, cartierul etc. După care poți începe căutarea terenului ideal, uitând pe diferite siteuri de anunțuri, interesând de la agenții imobiliare și chiar de la localnici, din zona aleasă.

 

Dacă ai găsit ce ai dorit, atunci – înainte de achiziționare – mai există câteva lucruri la care trebuie să fii atent:

 

Este foarte important să întrebi despre posibilele inundații, nivelul ridicat al apelor freatice, scurgerea precipitațiilor, despre cabluri de înaltă tensiune, conducte de gaze naturale și alte cabluri sau conducte.

Pe lângă acestea, mai este factorul zgomot. Ar fi bine de știut de dinainte mărimea traficului din zonă și despre nivelul de zgomot pe care aceasta generează. La fel, fabricile din apropiere, căile ferate, coridoarele de trafic aerian, autostrăzile, stadioanele pot fi zgomotoase.

 

Așadar este de recomandat să faci o plimbare în jurul terenului dorit la diferite ore ale zilei.

 

De asemenea, merită menționat dacă terenul este accesat pe un drum de pământ, pe unul cu pietriș sau pe un drum asfaltat.

 

În cazul în care ai constatat că cele de mai sus sunt în regulă, merită să deplasezi din nou pe teren cu un GPS sau o hartă și să evaluezi proximitatea magazinelor, școlilor, bisericii etc.

 

Tot așa să nu uiți să verifici dacă se poate intra pe teren și cu mașina, pentru că există șanse ca aceasta să nu fie posibil, datorită amplasării lui.

 

Este important și dacă terenul este îngrădit, iar starea gardului încă este ok și poate fi menținut și în viitor. Astfel nu o să ai cheltuieli suplimentare cu construirea unui gard.

 

… și în ultimul rând, cel mai important lucru este să cumperi terenuri de la persoane de încredere. S-a mai întâmplat de-a lungul istoriei că au fost vândute terenuri de către persoane care nici nu le dețineau în acte.

 

Ai văzut de ce se merită să investești în terenuri și ai citit și despre cum să alegi terenul potrivit pentru o investiție de viitor. Putem afirma, că achiziționarea unui teren nu este cu nimic mai ușor decât cumpărarea unei locuințe, dar vestea bună este că poți să apelezi la agenți imobiliari pentru consultanță, iar ei sigur te vor ajuta să iei cele mai bune decizii!

 

Pentru mai multe detalii privind vânzarea/cumpărarea de terenuri, contactează agenții de la Bis Imobiliare – o agenție imobiliară din Bistrița.

Foto credit: pinterest.com/Tremglobal

Alătură-te discuției

Compare listings

Comparaţie
Open chat
1
Scan the code
Bună ziua! Cu ce vă putem ajuta?