Oare care este valoarea reală al imobilului meu? Cu siguranță îți pui această întrebare atunci când planifici să scoți la vânzare casa sau apartamentul.
Vrei să știi exact cât costă locuința ta? În acest articol îți arăt ce trebuie să iei în considerare la evaluarea și stabilirea prețului real al proprietății.
În primul rând, dacă nu te pricepi la vânzări de imobiliare, există șanse să te ghidezi doar după prețul mediu pe piață, spunând ” ei bine, asta-i prețul în momentul aceasta, la acest preț pot să vând și eu ”. Însă prețul mediu este, după cum sugerează și numele, mediu. Pe piața locuințelor folosite nu există două proprietăți care să fie exact la fel, așadar prețul mediu este bun maxim pentru orientare.
Pe de altă parte, nu e bine nici să exagerezi. Da, știu, locuința ta este unică și te leagă sentimentele de acel bun imobiliar, iar astfel ești tentat să o supraevaluezi.
Din aceste motive este imperios necesar estimarea valorii bunurilor imobiliare. Valoarea terenurilor, caselor, apartamentelor și a tuturor tipurilor de imobiliare nu se ghicește ci se estimează cât se poate de concret și corect, pe baza câtorva criterii fundamentale.
Care sunt aceste criterii? Dacă vrei să calculezi tu care ar fi valoarea reală a imobilului, trebuie să te axezi pe cât mai multe date strânse strict de pe piața imobiliară locală, unde vrei să listezi și pe proprietatea ta.
Așadar, compară-ți imobilul cu proprietăți de același tip și cu dotări asemănătoare (ex. apartamentul cu 2 camere și o baie să fie comparată cu un apartament similar și nu cu o casă cu 3 camere și 2 băi etc).
Un alt aspect deosebit de important în procedeul de estimare este localizarea imobilului. Prețurile imobiliarelor suferă modificări de la o localitate la alta, chiar și dintr-un cartier în altul. Deci nu poți compara casa ta din Bistrița cu una asemănătoare din Beclean.
Ce alți factori influențează prețul unei proprietăți?
- dimensiunea
- materialele de construcție (cărămidă, prefabricate etc.)
- anul construcției
- starea tehnică a construcției
- eficiența energetică (inclusiv tipul de încălzire și aerul condiționat)
- vederea (panoramică, stradală etc.)
- numărul camerelor
- existența teraselor sau balcoanelor.
Există o multitudine de factori relevanți care trebuie analizați atent la evaluarea și estimarea prețului real unei proprietăți. Pe lângă cei amintiți mai sus, un alt factor care contează enorm când stabilim prețul la o casă, este dimensiunea parcelei pe care se situează casa.
Pe posibilii clienți îi interesează cât este de mare aceasta, cât este de îngrijită, dacă este dotată cu sistem de irigare, dacă există posibilitatea de extindere în viitor și multe altele.
Dar la apartamente? În cazul acestora se mai ia în considerare la ce etaj este situată proprietatea respectivă și dacă imobilul se vinde cu un loc de parcare sau măcar există locuri de parcare libere în apropierea imediată al apartamentului.
De asemenea influențează prețul final și nivelul zgomotului. Mulți oameni caută locuri liniștite fără zgomote repetate și prea deranjante. Iar nu în ultimul rând, trebuie luat în considerare distanța față de transportul public, un factor cu o influență majoră în alegerea proprietăților în orașe.
Acum după ce ai citit acest articol, sunt convins că ți-ai format o imagine mai clară referitoare la evaluarea valorii bunurilor imobiliare, fie ele case sau apartamente.
Procedeul în cauză necesită nu doar atenție sporită la detalii, ci și cunoștințe aprofundate în domeniul imobiliarelor. Așadar, dacă nu te poți hotărî asupra prețului final, îți recomand să te consulți cu specialiști în imobiliare pentru că ei știu să-ți calculeze valoare proprietății tale, în mod obiectiv și profesional.
Pentru mai multe informații legate de estimarea imobilelor, caută pe băieții de la Bis Imobiliare – o agenție imobiliară din județul Bistrița!
Foto credit: 2.bp.blogspot.com